-
Canissa Modellező Sportegyesület Nagykanizsa
Kosztelnik László
Bemutatkozás


In Memoriam Kosztelnik László


   Három éve ismertem meg. Az utcán sétálva láttam egy urat, akinek a kezében egy Multiplex Europa Sprint rádió volt. Vettem a bátorságot, és megkérdeztem: Modelltávirányító? Nem, ez egy MODELL-RÁDIÓ! Ez volt az elso beszélgetésünk. Ott, akkor, az utcán. Majd később kiderült, édesapám jól ismeri ezt az embert, Ő MODELLEZŐ. Nekem ekkor ez a szó annyit jelentett, hogy egy ember nagyon komoly játékokkal játszik. Aztán egy vasárnap délután első hajós próbálkozásaim kudarcain felbuzdulva úgy döntöttem megkeresem, lesz ami lesz. Egy EMBER-rel találkoztam, aki, mint mindig, éppen agyalt valamin. Beszélgettünk, elriasztott: sok munka, sok kitartás kell ehhez. De egy hét múltán újra ott voltam. Még többet beszélgettünk. A modellekről, a múltról, a jövőről, az emberekről, a PO-2-rol, a repülésről, a világról. Nem értettünk egyet, szinte semmiben sem. De valamit láttunk egymásban. Láttam a tudást és a bölcsességet, a szeretetet. Hogy Ő mit látott? Mosolygok, ha erre gondolok. Talán semmit. Talán a lelkesedést, az akarást.    Aztán elkezdődtek a hosszú egész estés beszélgetések, jött a tél, a tó befagyott. Minden modellező szenved ilyenkor. Nincs mit csinálni.(gondoltam én...) Elmentem Laci Bácsihoz. Ő ekkor is tervezett, gondolkozott és épített. Hogy mit? Mikor mit. Volt hogy modellt, volt hogy konyhabútort, vagy szerszámot. Mindig ALKOTOTT, és adott. Adott, mert volt neki mit, és volt szeretet amivel adni tudott. Amit én újnak gondoltam, azt Ő már rég tudta. Vagy csinálta. Vagy egyenesen Ő találta ki. ( a depront itthon először Ő alkalmazta még CO modellen ) Mesélt Hano Pretner-rol, a régi sztorikról, emberekről, modellekről. Majd néha megállt, papírt vett és lerajzolt valamit. Mert miközben mesélt, megtervezett valamit.
   Aztán jött az első betegség. Ő tűrte, és mindig viccesen adta be magának az inzulint. Két ragasztás között, a pólón keresztül is. Aztán jött a második. Szedte a gyógyszereket, ha kellett négy óránként. De ez nem zavarta. Sőt! Páran, ma már nagyon sajnálom hogy én kimaradtam, megépítették vele az általa tervezett PEGAZUS vitorlázót. A berepülésnél most is ugyanúgy izgult és várta az eredményt, mint negyven éve a hurkapálca-csomagolópapír repülő első startját. Repült, mind a három, gyönyörűen. Ó pedig örült és dicsért. Nem, nem magát, hanem mindenki mást. Lacikát a repítésért, Zolit, Zsoltit és Lacit az építésért. Holott a dicséret neki járt volna. Bár Ő ezt sosem szerette. Valószínu most is azt mondaná: Nem kell engem fényezni ennyire... A nyár úgy telt, ahogy minden modellezŐ szeretné. Rengeteg repítés, szép esték, bemutatók és minden este a fagylalt. Imádta. Nem ehetett volna, de minden nap megtette. Csak ültünk a teraszon, és beszélgettünk, terveztünk. Terveztük, hogy építünk. Építünk műrepülőt, PONY-t, és duplaszárnyút. Építünk majd depronból, fából, fémből muanyagból. ÉPÍTÜNK. Megtanuljuk. Készültünk a nagy bemutatóra, teljes, fiatalokat meghazudtoló erőbedobással segített, irányított és szervezett. Talán Ő is kicsit fiatalabb lett. Sosem fogom elfelejteni, hogy milyen szeretettel és odaadással építette a több száz kisrepülőt az általa annyira szeretett gyerekeknek.
    Jött az ősz, majd a tél. A nagy TERV. A duplaszárnyú. Egy régi modell, új emberek, de a régi lelkesedés. Elkészültek a bordák, majd a torzió, a szárnyvég, a szárny. Aztán nekikezdtünk a törzsnek. Ekkor már Laci Bácsi beteg volt. Azt hittük, csak a szokásos tünetek.

2008.04.15. kedd Laci Bácsi az éjszaka elment. Elment, nem maradhatott. Mert megtette azt, amit kellett. TERVEZETT, ALKOTOTT, ÉPÍTETT, MODELLEZETT és SZERETETT. Azt hiszem, most ott van Bleriott és a Wright fivérek mellett, és mesél nekik a PO 2-ről, a gyönyörű postagéprol, a nagykanizsai sportreptérről. Újratervezi a Mennyország kapuját, hogy szebb, jobb és tartósabb legyen. Hogy vigyázzon rá, míg mi meg nem érkezünk. Köszönjük, hogy itt voltál. KÖSZÖNJÜK LACI BÁCSI !Bejelentkezés
Add meg a felhasználóneved:


És a jelszavadat:
Regisztráció
Legújabb hír
Beküldte:
vady
2012.03.22. 13:00-kor.
Megyek és
Autózok: 2015.02.14. 10:31
Reptetek: 2012.04.08. 14:34
Hajózok: 2014.03.18. 11:49
Klubozok: 2010.06.14. 15:30
Canissa Modellező Sportegyesület Nagykanizsa || Minden jog fenntartva